maandag 14 juli 2014

Njammie, njammie soesjes

Soezen zijn hier thuis altijd een instant succes. De echtgenoot was echt blij verrast toen hij thuiskwam van een lange dag werken en zag dat ik soesjes gemaakt had. Ik werk deeltijds dus af en toe ben ik thuis als hij moet gaan werken. Ideale momenten om nieuwe leuke dingen uit te proberen.
Maar goed soesjes. Deze zijn gevuld met een zelfgemaakte vanillepudding, wat het extra lekker maakt.



Soezen:
Ingrediënten:


  • 125 g water (gram, geen milliliter)
  • 50 g boter
  • 100 g gezeefde bloem
  • 2 à 3 eieren

Benodigdheden:

  • spuitzak
  • eventueel gladde of gekartelde spuitmond met brede opening.
  • bakplaat
  • bakpapier

Recept:

  • Verwarm de oven voor op 220°C
  • Breng het water samen met de boter tot tegen het kookpunt tot de boter is gesmolten
  • Voeg de gezeefde bloem in één keer toe en meng met spatel
  • Roer droog op een zacht vuur zodat het deeg van de kanten van de kom loskomt en een bal vormt
  • Neem van het vuur en verander van pot (dit gaat stolling van het ei tegen)
  • Voeg de eieren één voor één toe. Elk ei moet volledig opgenomen zijn in het deeg voordat je een volgende kan toevoegen
  • Het deeg is klaar als het zijdezacht glanst en gemakkelijk kan worden gespoten met een spuitzak.
  • Vul de spuitzak met het deeg 
  • Bepaal de grootte en de vorm die je wenst en spuit met voldoende ruimte tussen op een bakplaat
  • Bak de soezen op 220°C tussen de 15 en 20 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
Terwijl de soezen aan het afkoelen zijn kan je de vulling klaarmaken. Het recept dat ik gebruik heeft wel een heel kleine "cheat code" doordat het onder andere instant puddingpoeder gebruikt, maar de smaak is goed.

Vulling (vanillepudding):
Ingrediënten:

  • 1/2 l volle melk
  • 1 gespleten vanillestok
  • 45 g puddingpoeder
  • 5 eigelen
  • 100 g suiker
Benodigdheden:
  • Spuitzak
  • Spuitmondje
Recept:

  • Breng de melk samen met 1/2 van de suiker en de gespleten vanillestok aan de kook
  • Klop de eigelen luchtig met de overgebleven suiker en het puddingpoeder
  • Neem de kokende melk van het vuur
  • Giet de melk voorzichtig op het eigeelmengsel
  • Breng het geheel kloppend aan de kook
  • Laat de massa afkoelen voor ze in de soezen te spuiten.
Samenstellen soezen:

  • Zorg ervoor dat de soezen voldoende zijn afgekoeld
  • Maak met een spuitmondje telkens een klein gat in de soes
  • Spuit door dit kleine gat de vanillepudding in de soes.
In principe zijn je soesjes nu klaar om opgegeten te worden, maar ik heb de mijne bedekt met een laagje gesmolten donkere chocolade omdat dat nu eenmaal heerlijk is. Het staat je natuurlijk vrij om ze zo te laten of voor een andere optie te gaan zoals royal icing.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten